Blog

Wat moet ik doen na diefstal van mijn patronen?

Breien in decemberOnlangs ontdekte ik dat mijn patronen – zonder toestemming – worden gebruikt om er zelf winst mee te maken. Op twee manieren. Door het patroon iets te wijzigen, te herschrijven en te verkopen. En door eindproducten gemaakt met mijn patronen, te verkopen.

Met name de babysokjes ribbels zijn populair en de promotie gaat via Instagram.

Wie de schoen past…

Ik begrijp dat niet iedere breister zich in de wet verdiept, maar iedere breister weet gewoon hoeveel tijd er in een breiwerk zit en kan ook bedenken hoeveel tijd het kost om patronen te ontwerpen en uit te schrijven.

De meeste breisters begrijpen de regels en mij en mijn werk. Dank jullie wel. Jullie zullen net zo verbaasd en geïrriteerd zijn als ik, over wat ik afgelopen week ontdekte: Copycats.
Eerst even een stukje over auteursrecht.

Auteursrecht ©

In discussies op social media zie ik regelmatig allerlei aannames en (onjuiste) beweringen over auteursrecht. Wat staat hierover in de wet?

Artikel 1 van de auteurswet luidt als volgt:
Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Deze auteurswet is er niet voor niets. De regels beschermen de werken van ontwerpers, kunstenaars, schrijvers, muzikanten en fotografen. Voor hun werken hoeven zij geen auteursrecht of copyright © aan te vragen. Als een werk creatief, origineel en niet gekopieerd is, dan is daarop automatisch de auteurswet van toepassing.

Auteursrecht op breipatronen

Koop je een patroon van een ontwerper, dan is dit patroon alleen voor eigen gebruik. Je mag het patroon niet delen, verkopen, veranderen of vertalen. Ook eindproducten mag je niet publiceren of verkopen zonder toestemming van de ontwerper.
Je mag voor familie of vrienden wel iets maken, al dan niet tegen kostprijs. En je mag wel eindproducten verkopen voor een goed doel.

Het staat dus in de wet en het staat ook nog eens in mijn algemene voorwaarden.

Copycats

Ik besloot één van mijn copycats te mailen. Haar letterlijke reactie:
“Ik heb inderdaad je patroon gekocht voor het maken van slofjes voor het pasgeboren kindje van een vriend. Na het maken van dit paar bleek al snel dat het niet was wat ik wilde. Hierdoor heb ik iemand ingeschakeld en hebben wij een eigen patroon gemaakt. Deze heeft naar ons idee een betere pasvorm. Dit eigen patroon wordt dan ook gebruikt in mijn onderneming. Hiermee schenden wij dus niet het auteursrecht.”

Ik ga geen naam noemen, maar neem van mij aan dat het nog steeds precies mijn patroon is. Buiten dat, ook veranderen mag niet. Het is en blijft inbreuk op auteursrecht. Dat heb ik haar ook laten weten en haar gesommeerd om de betreffende afbeeldingen te verwijderen. Daarna bleef het stil en gebeurde er niets.

Commercieel gewin

Een goede ondernemer kent de auteurswet. Wie de wet kent, desondanks een patroon steelt, doet aan broodroof. In dit geval kocht de collega-ondernemer bij mij een patroon voor 3,95. Vervolgens heeft ze zich het patroon toegeëigend en liet zij dit jaar al honderden! eindproducten breien door eenzame ouderen (staat in een post). Zij verkoopt de sokjes voor 21,95 in haar eigen winkel en op beurzen. Ze lijkt slim, maar noem het sluw, het is namelijk strafbaar wat ze doet en dat weet ze.

Als ontwerper kan ik een schadevergoeding eisen. Op meerdere gronden. Bovendien heb ik een overdaad aan bewijs. Niet alleen in deze situatie. Ik vond meerdere copycats. Veel ondernemers weten waar ze mee bezig zijn, tot hoever ze bereid zijn te gaan. Ze maken een risico afweging. Zolang ze aan de buitenkant (Instagram) maar kunnen laten zien hoe succesvol ze zijn.

Het maakt mij verdrietig dat ik tijd en energie moet besteden aan mensen die stelen. Ik steek die tijd liever in iets moois of positiefs.

Wantjes breien kind 5 jaarToch wilde ik wel dit blog schrijven.
Voor jullie, mijn trouwe volgers en klanten.
Die graag breien.
En daarvan genieten.

Wij zijn met meer 🥰

Jullie zorgen ervoor dat ik nieuwe dingen kan blijven bedenken. Dank jullie wel daarvoor!

Wees gerust.
Ik ga in 2022 gewoon door met het ontwerpen van nieuwe breipatronen.

Volgend jaar bestaat Breimeisje alweer 10 jaar!

P.s. Heb je tips voor mij, laat hieronder een reactie achter alsjeblieft.

30 gedachten over “Wat moet ik doen na diefstal van mijn patronen?

 1. Aan iedereen die hier een reactie achterliet: dank jullie wel! Jullie herstelden mijn vertrouwen. De meeste mensen deugen. Ik wens jullie warme feestdagen, maak er wat van, maak in elk geval mooie dingen, dat maakt ons gelukkig.
  Ik sluit nu de reactiemogelijkheid (om spam op mijn blog tegen te gaan).
  Liefs, Sylvie alias Breimeisje

 2. Laat je niet ontmoedigen door mensen die slecht willen zijn. Bedenk dat de meeste lezers en klanten van goede wil zijn. Blijf daarin investeren.
  Ik ben heel blij met de fijne patronen die je maakt en betaal er graag voor.
  Succes met je werk, ook in 2022!

  1. Ik ben ook heel blij met je patronen en er zullen altijd mensen zijn die uitsluitend handelen in winstbejag om er zelf beter van te worden en .. die 0,0 empatisch gevoel hebben!!jij/u staat daar ver ver boven! Die vrouw komt zichzelf nog wel tegen .

 3. Dit vind ik het allerergste Wat iemand doet laag bij de grond.
  Het enige volgens mij wat je kunt doen is de geen waarvan jij het weet ,
  Brutaalweg vragen om je geld. In de hoop dat ze zich schuldig voelen (krijgen doe je het toch niet. ) En op de site van die zetten dat ze het van jou gestolen hebben . Mischien gaan de geen die het daar kopen zich dan ook schuldig voelen maar leuk is anders.

  Ik heb echter geen idee of je ze hoe dan ook aan kunt pakken , en mij lijkt dat je daar ook totaal geen zin in hebt . Maar ik weet wel dat als je ergens last van hebt het aangepakt moet , anders blijft het aan je vreten. Toch fijne feestdagen toegwenst

 4. Helaas is het bijna niet te voorkomen, dat anderen misbruik maken van je werk.
  Het komt in alle branches voor. Wij hebben dezelfde ervaring, maar dan in een andere branche. Mijn oplossing was toen een schetsje maken (tekening dus) van je werk.
  Dat zal waarschijnlijk niet zo snel gekopieerd worden.
  Geef de moed niet op! Veel succes in 2022.
  Marga

 5. Er zitten in een mand appelen altijd een paar rotte. Helaas, maar waar. Ik heb het op nog een paar sites gelezen. Een is er zelfs al mee gestopt. Misschien een tip: maak je foto’s iets minder scherp. Dan wordt het ook iets moeilijker om van het “plaatje” af te breien. Als mensen al te beroerd zijn om voor een patroon te betalen waarom zitten ze dan toch op de site, denk ik dan.
  Ik weet uit ervaring (niet zo’n leuke) hoe het is om een patroon uit de “dokteren”. Patroon klopte van geen kanten namelijk. Heel veel werk eraan gehad. Ik ben blij dat jij het voor me doet en ik betaal er graag voor.
  Ik vind dat je niet het patroon koopt maar dat je betaald voor het werk die iemand eraan gehad heeft om dat patroon te maken.
  succes en goeie feestdagen.

  1. Beste Thea,
   Wat een fijne reactie! Dank je wel voor je begrip.
   Ik wens jou ook fijne feestdagen ✨✨✨

 6. Al deze ondersteunende reacties doen mij besluiten andere gedachten en andere woorden te gebruiken. Je kunt en mag je ook gevleid voelen!! Die copycats zullen altijd met een rot gevoel, zullen ze nooit erkennen, blijven rondlopen. Wij enthousiastelingen blijven gewoon bij jou en weerstaan die verleiding, heel normaal en gewoon.
  Lekker doorgaan: doen de trouwringen dus ook.
  Fijne feestdagen en tot ” breis”!

  1. Hartelijk dank, ik voel inderdaad steun en erkenning, dat is fijn.
   Fijne & creatieve dagen! 🎄 🎁

 7. Jammer maar het is naief om te veronderstellen dat de patronen niet gedeeld zouden worden.

  Heb ook patronen bij u gekocht, maar wat ik bijzonder vind is dat het patroon maar voor 1 maat geldt.
  Zoals de jasjes met en zonder capuchon. Bij mijn breiwinkel zijn de patronen uitgeschreven voor zeker 4 maten. En kijk eens op het internet, daar geldt hetzelfde voor de ontwerpen en niet alleen voor babykleding maar ook voor de grotere maten.
  Overal is winstbejag…..

  1. U haalt wat dingen door elkaar.
   Ik maak ook winst. Logisch. Breimeisje is mijn werk, mijn inkomen.
   Noem mij naïef, maar kopiëren, doorgeven, namaken, enzovoort is tegen de wet. Het is diefstal. In uw winkel mag toch ook niet worden gestolen?

   Sommige patronen zijn inderdaad per maat beschreven omdat daar veel maak- en uitschrijfwerk in zit. Patronen per maat zijn leesbaarder, geen kans op vergissingen, dat vinden veel breisters juist fijn.

   In andere patronen staan wel beschrijvingen voor meerdere maten. Het babyjasje dat u noemt, is inmiddels een boekje met 3 maten. Een update van het jasje met capuchon staat nog in de planning. Tijd… 😟

   Ik krijg wel eens het verwijt dat voor het bedrag van mijn patronen men ook een heel tijdschrift kan kopen. Tja, wie hogere verwachtingen heeft voor hetzelfde geld, moet maar ergens anders kopen denk ik. Er is genoeg keuze.

  2. Juist daarom koop ik het ook niet. Ik ben zelf aan de slag gegaan en heb het zelf uitgedokterd zonder patroon van hier.
   Ik wil best een patroon kopen maar dan wel voor meerdere maten kinderen groeien namelijk nu eenmaal.

 8. Vind dit heel naar voor je en zeker de reactie van diegene die dit doen.
  Zie het veel gebeuren op insta dat mensen doen alsof het hun patroon is terwijl het een gekocht of een gratis patroon is.
  Zelf vermeld ik altijd van wie het patroon is bij mijn post op insta dat verdient de ontwerper.
  Wens je hele fijne feestdagen en een mooi creatief 2022 ❤️

 9. Ja Sylvie zo zit de wereld in elkaar. Onfatsoenlijke mensen daar zit de maatschappij vol van. Ik snap dat je hier heel erg mee zit. Maar denk ook eens aan al die breisters en haaksters die zo blij met je zijn. Ik zou er niet teveel energie insteken. Deze mevrouw komt zich op een dag echt nog wel tegen.
  Ik ben in ieder geval heel blij met je.

 10. Ik begrijp dat je heel erg baalt van mensen die er een verdien model van maken. Dat is niet leuk voor jouw en niet leuk voor je klanten .Die betalen voor een leuk patroon voor eigen gebruik. Niet voor iets dat op grote schaal in productie wordt genomen . Heel jammer allemaal.
  Goed dat je er iets mee doet, veel succes!

 11. Echt heel vervelend! Voor jou, maar idd de dief zal er niet gelukkig mee zijn.
  Steel niet, al is het één beschuit want dieverij komt altijd uit, zegt een oud gezegde.
  Ik hoop dat ze doordat je het ontdekt hebt het over mag zijn!

 12. Eerlijkheid duurt het langst, eens komen de betreffende personen zelf tegen hoe gemeen dit is. Wens je toch goede Kerstdagen en een heel goed 2022. Voor mij was je een prima mens die mij zelfs hielp toen ik het een en ander kwijt was. Maak je niet boos, dat zijn zulke mensen niet waard.

 13. Wat n smerige streek….het auteursrecht is er niet voor niets.
  Dat had er juist ter bescherming van de uitvinder, schrijver etc.
  Heb je er al aan gedacht om aangifte te doen?
  Sterkte en laat jullie kerstfeest niet door dit soort individuen verpesten!

 14. Een hele vervelende ervaring!
  Goed dat je actie naar hen hebt ondernomen. En ons hier van op de hoogte brengt. Dat moet toch voor een ieder leerzaam zijn! 😉

  Wens je goede Feestdagen en op naar een nieuw Creatief jaar!

 15. Wat afschuwelijk en triest, dat ze zoiets flikken.
  Goed van je, dat je gewoon doorgaat, zulke mensen zitten overal en denken dat ze dit doodgewoon kunnen doen.
  Sterkte met de breipatronen, ik ben er blij mee, groetjes Sonja

 16. Het is triest dat dit gebeurd. Het lijkt in de haak- en breiwereld bijna normaal te worden gevonden.
  Goed dat je positief vooruit kijkt!
  Alvast fijne feestdagen en op naar 2022.

 17. Dit is een lage streek
  Laat je Feestdagen er niet door bederven, degene die dit doet komt zichzelf echt nog tegen.

  Fijne Feestdagen allemaal en brei ze

 18. Heel naar dit, je snapt niet dat iemand dit voor zichzelf kan verantwoorden..
  Ik bedenk dan altijd maar: toch blij dat ik niet zo in elkaar steek.
  Ik betaal voor de uitgedachte steken.
  Keep up the good work!
  Yolande

Reacties zijn gesloten.