Blog·Breipatroon

Breien in de zomer

Damestop breien zomerDrie weken geleden was het nog fris en publiceerde ik een nieuw patroon voor katoenen babyrompertjes 😅
Inmiddels is het zomer geworden en besloot ik (eindelijk) eens iets voor mezelf te breien.

Iets voor mezelf maken lukt alleen in juni/juli, de overige maanden ben ik druk voor Breimeisje en ontwerp ik merendeels baby- en kinderkleding.

Wie interesse heeft in het breien van een damestop, zal ik in grote lijnen uitleggen hoe ik te werk ben gegaan.

Damestop breien

Panduro Yarn CottonIk had nog katoen liggen dat ik kreeg van mijn zoons. Ze waren op vakantie geweest in Zweden en brachten het mee als souvenir 💕
Mooie kleurtjes, maar hoe te verdelen?

Panduro Yarn Cotton 8/4 staat er op de wikkel, geen idee of dit garen ook in Nederland verkrijgbaar is, tijdens het breien voelde het of het qua dikte in zat tussen Cotton Fun en Durable Breikatoen.

Voorbereiding

Damestop afmetingen
Klik op de afbeelding voor een groter formaat
Ik draag vaak topjes en ik dacht… moet lukken van 7 bollen.

Voor de zekerheid breidde ik een proeflapje. Dit lapje gebruikte ik ook om uit te rekenen hoeveel steken ik zou opzetten en om uit te rekenen hoe ik de minderingen voor de armsgaten zou verdelen.

Stekenverhouding

Breien ExcelIn elk geval kwem bij mij de stekenverhouding al anders uit dan op de wikkel van het garen vermeld staat. Op de wikkel: 23 steken en 28 pennen geeft 10 x 10 cm. Bij mijn hand van breien is dat 26 steken en 36 pennen. Een heel verschil.

Ik gebruik vaak een Excel als hulpmiddel. Er moesten immers twee gelijke panden gebreid worden, dus een goede verdeling van het beschikte garen. Een gelijkmatig patroon is het gemakkelijkst, maar ik besloot tot een zelfbedachte variatie.

Gebruikte steken

Boordsteek onderkant: 2 steken recht, 2 steken averecht
Boordsteek hals: 1 steek recht, 1 steek averecht
Tricotsteek: 1 pen recht 1 pen averecht
Kantsteek: de eerste steek van een pen insteken en afhalen zonder deze te breien
V’tje naar links: 1 steek afhalen, 1 recht en de afgehaalde steek over de gebreide steek halen.
V’tje naar rechts: 2 steken recht samenbreien.
(..) het getal tussen haakjes is het aantal steken aan het einde van de pen.

Patroonbeschrijving

Damestop katoen
Klik op de afbeelding voor een groter formaat
Om bij mijn stekenverhouding een breedte te krijgen van 50 cm (damestop maat M/L) heb ik 130 steken opgezet. De boord is 20 pennen. Daarna ging ik over op tricotsteek in het zelfbedachte streeppatroon. Na 126 pennen tricotstreek begon ik met minderen voor de armsgaten.

Armsgaten

Aan weerszijden 1 steek minderen en tegelijkertijd met de boord beginnen (ribbels) *
Elke oneven pen: 1 kantsteek, 6 recht, V’tje naar links, 116 recht, V’tje naar rechts, 6 recht (128)
Elke even pen: 1 kantsteek, 5 recht, 116 averecht, 6 recht

* Ik heb ervoor gekozen om bij de armsboorden (ribbels) steeds over te gaan naar een andere kleur. Wil jij dit ook en heb je maar 1 bol van deze kleur? Maak dan een klein apart bolletje alvorens je gaat minderen voor de armsgaten.

Hals

Kant in pen 147 (hoogte ongeveer 40 cm) de middelste 10 steken af en daarna nog 2x 4, 1x 3, 1x 2 en 9x 1 steek aan de halszijde.
Blijf intussen ook minderen voor de armsgaten tot je nog 12 steken over hebt, 6 tricotsteek en 6 ribbels. Daarna stop je met minderen. Kant de schouderbandjes af als je breiwerk een totale hoogte heeft van ongeveer 64 cm.

Het achterpand brei je gelijk aan het voorpand, je begint alleen 16 pennen later met minderen voor de nek.
Kant de middelste 34 steken af en daarna nog 5x 2 steken aan de nekzijde.

Halsboord

Naai de linkerschouderdelen aan elkaar en neem langs de nek/hals ongeveer 206 steken op. Het maken van steken voor een boord doe ik door middel van een haaknaald zonder handvat. Via de achterkant van de haaknaald neem je de steken (tussendoor) over op een breipen.

Als je alle 206 steken zou breien, krijg je een lubberende boord. Ik minderde daarom ongeveer 30 steken in de eerste pen als volgt: * 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 2 averecht samenbreien, herhaal vanaf *
Dan kom je ongeveer uit op 176 steken en dit aantal geeft een mooie ronde halsboord.

Veel breiplezier!

💚💜🧡

P.S.

Intussen ben ik al aan het inkopen voor Kerst. Vorig jaar was ik te laat en had ik kerstrood voor de engeltjes en de kerstman niet op tijd in huis, dat gaat me niet weer gebeuren. Het is erg wennen voor mij om zover vooruit de denken, maar het hoort er wel bij in deze branche.

Trui met sjaalkraag kind 1-2 jaarIk ben nu bezig met het ontwerpen van een trui met sjaalkraag. Het duurt nog wel even voordat ik dit patroon in verschillende maten heb uitgewerkt. Alleen in de kraag gaat al een hele bol! Maar het wordt een mooi patroon, ik hoop het wachten waard 🥰

 

Een gedachte over “Breien in de zomer

  1. Hoi Sylvie, ik kijk uit uit naar de trui met sjaalkraag. Ben nu een voor mijn man aan het breien met allerlei kabels en kruizen e.d. daar wil ik ook een sjaalkraag in maken. Even puzzelen denk ik. De rompers zijn geweldig. Al 5 gebreid en kado gedaan groetjes.

Reacties zijn gesloten.