Blog·Gratis

Breipatroon babypakje – jumpsuit

Baby jumpsuit babypakje breien gratis patroonAls je rechte en averechte steken kunt breien kun je deze jumpsuit voor je baby maken!

Maar… merkte mijn moeder terecht op: “Je moet er ook een beetje gevoel voor hebben.” Dat is waar. Als je al lange tijd niet meer gebreid hebt of nooit iets ingewikkelds hebt gemaakt. Probeer dan eerst een mutsje, iets eenvoudigs, om te kijken hoeveel lol je hebt in breien.

De grootte van de jumpsuit wordt bepaald door het soort garen, de dikte van de breipennen en je manier van breien (strak of losjes). Een gevorderde breister maakt deze jumpsuit in zo’n 20 uur (geschat, ik heb het niet gemeten).

Onderstaand patroon is geschikt voor een baby van 0 tot 3 maanden.

Ik brei strakker dan op de stekenverhouding van het garen staat en bij onderstaand patroon werd de jumpsuit maat 50/56. Als je gemiddeld of losjes breit, dikker garen of met dikkere pennen breit, kom je op een grotere maat uit.

Benodigdheden

Katoenen garen, 15 knopen, breipennen, rondbreinaald (of 1 of 2 extra breipennen), haaknaald, 2 stopnaalden zonder punt, 1 grotere voor de naden en een kleine voor het vastnaaien van de knopen.

Proeflapje Phil Ethik Phildar

Phil Etik PhildarIk heb deze jumpsuit gebreid van Phil Etik van Phildar. Dit garen gaat helaas uit het assortiment, maar sommige webshops hebben nog wat voorraad. Phil Etik is een garen van 100% biologisch katoen. Het katoen is heel zacht en verkrijgbaar in verschillende natuurlijke tinten van effen tot gemêleerd.

Proeflapje breien, stekenverhouding Phil EtikVan Phil Etik heb je 5 (plm. 4,5) bollen van 50 gram nodig. Phil Etik is 113 meter per bol. Op de wikkel staat welke maat pennen je nodig hebt en welke stekenverhouding. Het is altijd verstandig om een proeflapje te breien. Op Phil Etik wikkel staat een stekenverhouding van 22 steken en 30 pennen = 10×10 cm. Voor deze afmeting moet ik met mijn (wat strakkere manier van breien) 26 steken en 31 pennen breien.

Als jij gemiddeld breit, kun je gewoon het aantal steken en pennen uit het patroon aanhouden.

Volgorde van breien

Je breit eerst één voor één de pijpjes, van onder naar boven. Dan zet je de twee pijpjes op 1 naald en brei je het achterpand. Bij de overgang naar de mouwen ga je zowel steken minderen als meerderen. Op dat moment heb je 110 steken op de pen. In het midden minder je voor de nek en brei je de mouwen één voor één verder. De sluiting aan de voorkant brei je het laatst.

Boordsteek = 1 steek recht, 1 steek averecht
Tricotsteek = 1 pen recht, 1 pen averecht
Kantsteek = 1e steek van een pen overnemen op de andere pen zonder te breien

Broekspijpen breien

40 steken opzetten.
Brei 20 pennen boordsteek.
Vervolgens ga je verder in tricotsteek en meerder je elke 4e en 10e pen aan beide kanten 1 steek (dus meerderen in de 24e, 30e, 34e, 40e, 44e, 50e, 54e, 60e, 64e, 70e, 74e en 80e pen).

Averechte steken meerderen geeft namelijk het mooiste resultaat.

Breien averecht meerderen

Breien averecht meerderen stap 1Als je de eerste steek niet laat afglijden, maar de achterkant van de steek nog een keer breit, maak je er 1 steek bij.

Na 80 pennen tricotsteek heb je 64 steken.

Jumpsuit, pijpje breien babybroekjeMinderen voor het kruis: Aan beide kanten 1x 6 steken en 1x 3 steken afkanten aan het begin van de eerstvolgende 4 pennen. Over de resterende 46 steken brei je nog 6 pennen.

Dan het schuine gedeelte.
Brei 23 steken, draai je werk om, vervolg.
Brei de volgende pen averecht.
Brei 20 steken, draai je werk om, vervolg.
Brei de volgende pen averecht.
Vervolg de verkorte pennen, na 17 steken, na 14 steken, na 11 steken en na 8 steken werk omdraaien.
Brei nog 2 pennen over alle 46 steken.

Twee pijpjes, achterpand, meerderen voor de mouwenDe tweede broekspijp, brei je net als de eerste en vanaf het minderen-voor-het-kruis-gedeelte doe je dat in spiegelbeeld.

Zet daarna beide pijpjes op 1 breipen. De verhoging moet tegen elkaar aankomen. Brei over de totaal 92 steken 47 pennen tricotsteek. Daarna kun je ook alvast het naadje aan de achterkant van het kruis dichtnaaien.

Overgang naar mouwen

Babypakje breien gratis patroonVoor de mouwen ga je aan weerszijden van je breiwerk 23 steken afkanten. OF – als je later aan de voorkant een zogenaamde onzichtbare naad wilt maken – zet je aan beide kanten 23 steken op een hulpnaald. Ik kon geen hulpnaald vinden en heb twee veiligheidsspelden gebruikt.

Zodra je 23 steken hebt afgekant/op hulpnaald gezet, zet je ook weer 32 nieuwe steken op de pen. Aan de andere kant hetzelfde: 23 steken afkanten/op hulpnaald en meteen 32 nieuwe steken op je pen zetten. Nu 110 steken.
Brei 32 pennen.

Voor baby’s nekje de middelste 14 steken afkanten en vervolgens brei je de voorkant van de mouwen één voor één verder.
Brei weer 32 pennen, waarbij je aan de kant van de nek nog 1x 3 steken en 1x 2 steken mindert.
Aan de kant van de nek/hals ga je vervolgens 2x 3 steken, 2x 2 steken en 1x 1 steek meerderen en kom je uit op 54 steken.
Na die 32 pennen aan de voorkant, ga je 31 steken afkanten voor de mouw en ga je de overige 23 steken met een onzichtbare naad aan elkaar naaien. OF je kant alle steken af en naait de afgekante gedeelten aan de voorkant aan elkaar.

Boord aan de mouwen

Steken opnemen met haaknaaldAls je bij de uiteinden van de mouwen een kantsteek hebt aangehouden, kun je alle 34 opnemen om een boord te breien.

Ik gebruik daarvoor een haaknaald en pak aan de achterkant van de haaknaald met een breinaald de steken op.

Boord aan mouw breien, baby jumpsuitBrei 20 pennen boordsteek en kant af. Begin elke pen met een kantsteek, dan kun je boorden heel gemakkelijk en netjes dichtnaaien.

Hoe naden tricotsteek netjes dichtnaaien?Naai de mouwen dicht. Hoe je dit netjes kunt doen zie je op dit filmpje.

Sluiting tussen de benen

Babypakje broek boord breienNeem alle steken op langs de pijpen aan de achterkant. Ik kwam uit op 120 steken.

Sluiting broekspijpen babypakje breienBrei 6 pennen boordsteek en kant af.

Afwerking baby jumpsuitNaai daarna aan de voorkant de 6 afgekante steken van de pijpjes aan elkaar.

Neem vervolgens alle steken op langs de pijpen aan de voorkant en brei een boord met gaatjes (knoopsgaten).
Hoe je 11 gaatjes verdeelt over 120 steken: *
2 pennen boordsteek
3e pen: 5e steek afkanten, daarna 10x elke 11e steek afkanten en nog 5 steken breien.
4e pen: boven elke afgekante steek weer een steek meerderen.
5e en 6e pen: tricotsteek.
7e pen: afkanten.

* Heb je een ander stekenaantal, moet je misschien even rekenen hoe het beste de gaatjes te verdelen.

Sluiting voorkant babypakje

Afwerking baby jumpsuitHet lastigste deel voor ‘t laatst 😉
De sluiting aan de voorkant kun je met een rondbreinaald breien, maar ik ben overgegaan op 3 breinaalden (op 2 pennen alle steken en met een 3e ga je dan breien).

Met 2 breinaalden kan ook, dan brei je de boord in twee gedeelten en heb je een naadje aan de achterkant (iets uit het midden in de ronding is dan het mooist). Ik nam alle steken op en kwam op 140 uit. Uit ervaring wist ik dat dit wat te weinig was (dan zou de boord te veel ‘trekken’ aan de voorkant) en daarom meerde ik tot 156 steken.

Afwerking baby jumpsuitDe 16 extra steken aan de voorkant en bij de pijl (zodat de boord mooi rond loopt). Geen steken meerderen bij de nek / hals.

Brei 8 pennen boordsteek waarbij je in de 3e pen 4 steken mindert en in de 4e pen weer 4 steken meerdert voor de 4 knoopsgaten aan de voorkant.

Afwerking

Hecht alle losse eindjes af, naai 15 bijpassende knoopjes op en je baby heeft er een heerlijk comfortabel warm pakje bij!

Babypakje breien gratis patroon Babypakje breien gratis patroon Baby jumpsuit breien gratis patroon

Baby jumpsuit breien gratis patroon Baby jumpsuit breien gratis patroon