Blog

De kracht van breien

De kracht van breienVandaag las ik het boek ‘De kracht van breien’. Mijn moeder was enthousiast over het boek en gaf het aan mij. Ook ik las het in één ruk uit.

Het boek is geschreven door Loretta Napoleoni, een Italiaanse econoom, journalist en schrijver. Haar expertises zijn bedrijfsethiek en terrorismefinanciering. De aanleiding om een boek te schrijven over breien was een crisis in haar privéleven.

Geschiedenis van breien

Het is een gemakkelijk leesbaar boek, een goede vertaling. Heel interessant vond ik wat Napoleoni schrijft over de geschiedenis van breien en de vele wetenswaardigheden zoals bijvoorbeeld de oorsprong van de naam Kitchener stitch (onzichtbare naad), vernoemd naar Herbert Kitchener, een voormalig minister van oorlog van het Verenigd Koninkrijk.

Wist jij dat de Britse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog alle gedrukte breipatronen verbood uit angst dat ze gebruikt zouden worden om informatie over te brengen aan de Duitsers?

Wist jij dat zowel de Britse, als Duitse inlichtingendienst gebruik maakten van breispionnen? In het boek is te lezen wie dat waren en hoe ze te werk gingen.

Verbeter de wereld, begin met breien

Verbeter de wereld, begin met breienBreien wordt nog steeds ingezet als politiek actiemiddel. De media heeft er echter weinig aandacht voor omdat het niet sensationeel genoeg lijkt. Maar wat er in de geschiedenis is bereikt door breien, is indrukwekkend.

Het boek is een ode aan vrouwen. Aan de heldinnen van onze geschiedenis.

Breien voor het brein

Breien voor het breinHet tegelijk uitvoeren van handelingen vraagt veel hersencapaciteit. Geen ruimte meer voor stress.

Breien heeft een positieve invloed op je brein en beïnvloedt je probleemoplossend vermogen.

Breien als metafoor

De vele metaforen die Napoleoni gebruikt in haar boek zijn zeer herkenbaar. Ze schrijft beeldend en vertelt veel verhalen van mensen die ze in haar rijke leven heeft ontmoet en welke rol breien daarin speelde. Boeiende en ontroerende verhalen.

“De kracht van breien is dat het een ultieme metafoor is voor het leven. We zijn allemaal een steek in een groter geheel en samen zijn we sterk.”

Loretta Napoleoni

Ideaal cadeau 💕

Het was een poos geleden dat ik een boek las. Ik was bijna vergeten hoe fijn lezen kan zijn. Ik vergat alles om mij heen.

Koop dit boek!
Of vraag,
of geef het cadeau.
Het is zeer de moeite waard!
 

🤍🤍🤍

5 gedachten over “De kracht van breien

  1. Geweldig boek, nooit gedacht dat dit allemaal kon met recht en averecht.
    Ook dat zij vertelt dat een woldraad niet uitrekt maar gebreid wel. Nooit zo over nagedacht. En de geheime codes die er mee werden gebreid. Echt een aanrader dit boek.

  2. Ik ga het boek zeker lezen. De metafoor van breien spreekt me erg aan. In deze natte zomer is het een fantastisch tijdverdrijf met mooie resultaten!

  3. goede dag , Klopt helemaal. geeft rust in je hoofd en je ben lekker bezig met iets te maken. al is het maar een dekentje voor de goede doelen he.
    ik geniet er ook van. groeten en fijne dag.

Reacties zijn gesloten.