Blog

Fair Isle breien

Fair Isle breien patroonDit Fair Isle patroon staat in mijn boek (april 2018).

Wat ik heb gebreid? Jasbeschermers! Waarin ik o.a. dit telpatroon heb verwerkt. Je kunt allerlei breiwerkjes maken met dit patroon, bijvoorbeeld een sjaal of een muts. Gevorderde breiers breien sokken en truien met een Fair Isle.

Wat is Fair Isle breien?

Bij een Fair Isle patroon brei je met twee kleuren tegelijk. De draden van de verschillende kleuren wissel je steeds aan de achterkant van je breiwerk.

Met deze techniek kun je de eindeloos variëren.

Waar komt de naam vandaan?

Fair Isle is een eiland ten noorden van Schotland ongeveer halverwege de Orkney-eilanden en Shetlandeilanden.
Het eiland is bekend door een vogelobservatiepost en de traditionele manier van breien. Fair Isle is het meest afgelegen bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal bewoners is geleidelijk afgenomen van circa 400 in het jaar 1900, tot ongeveer 60 aan het begin van de 21e eeuw. Fair Isle knitting is een belangrijke inkomstenbron. ¹

Veel gebruikte patronen is het zogenaamde OXO-patroon, achthoeken en x-en die elkaar afwisselen, en de Noorse ster. Daarnaast zijn er ontelbaar veel andere patronen, waarvan het kenmerk veelal is dat ze symmetrisch, dubbel-symmetrisch of zelfs vierzijdig symmetrisch zijn. ²

Tips voor een mooi breiwerk

Fair Isle breien patroon1. Welk garen
Het voorbeeld is gebreid van restjes Scheepjes Stone Washed (78% katoen, 22% acryl). Kies wol, wol is vergevingsgezinder dan katoen. Als je een beginnende breister bent, liever niet al te elastische wol kiezen, want dat trekt teveel. Gründl Classico of Schachenmayr Bravo zijn ook geschikte garens.

2. Kleuren
Kies per patroon altijd twee contrasterende kleuren, dan krijg je het mooiste en duidelijkste effect. Je ziet aan het voorbeeld wat ik bedoel. Omdat ik restjes wilde opmaken, zijn niet alle combinaties heel duidelijk.

Een draad loopt bovenlangs en de andere draad (de motiefkleur) loopt onderlangs.

3. Hand van breien
Brei niet te strak.

4. Breinaald(en)
Veel breiers vinden het fijn om voor deze techniek een rondbreinaald te gebruiken zodat ze alleen de rechte steken hoeven te breien. Ik heb zelf echter geen moeite om dit patroon te breien op twee pennen.

Meer lezen

¹ Fair Isle – Wikipedia
² Handwerkwereld.com

Patroon

Jasbeschermers Fair Isle patroonKlik hier voor het gratis patroon van Breimeisje >>
Gemakkelijk uit te printen op 1 A4-tje!

Klik hier voor het boek met jasbeschermer patronen >>