Blog·Gratis

32x granny square = kussen

Granny square oma vierkantje haken patroonHoewel mijn voorkeur uitgaat naar breien, had ik al heel lang van die gehaakte oma vierkantjes in mijn hoofd. Ik zag ook voor me hoe ik daar een leuk kussen van kon maken.

Momenteel ben ik bezig met een groot breiproject en daardoor de behoefte om dat af te wisselen met iets kleins. Dus ging ik aan de slag met het haken van granny squares.

Eerst een tip

Gehaakt bedsprei
Bron: craftpassion.com

Eén granny square (vertaald: oma vierkantje) haken is niet veel werk en een stapeltje vierkantjes heb je ook zo na een paar avonden haken, maar dan… draadjes afhechten en aan elkaar naaien. Oef, wat onderschat ik dat toch altijd! (ik zal niet de enige zijn ;))

Daarom alvast een tip: Hecht na elke voltooid vierkantje meteen de draadjes af.

Als je weet wat je gaat maken van de vierkantjes, dan kun je het aan elkaar naaien of haken ook tussendoor doen. Wees eerlijk, afwerken is toch het minst leuke deel van je werk en ik ben in deze fase ook nog eens ongeduldiger dan tijdens het haken. Juist omdát ik het afwerkgedeelte niet goed kan inschatten.

Diepe buiging voor wie ooit een bedsprei van heeft gehaakt, RESPECT!

N.B. Wil je deze hele pagina uitprinten, dan kan dat met de rechter (grijze) button onderaan dit blog.

Patroon oma vierkantje

Granny square haken - stap 1Dan nu het patroon van het vierkantje waar ik er 32 van heb gehaakt en een kussenhoes van heb gemaakt.

Toer 1
Start met een magische ring of een maak een ring van 6 lossen en haak vervolgens:

2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes *

de laatste lus van het laatste stokje doe je met de volgende kleur.

Trek aan het draadeinde als je bent gestart met een magische ring en eindig deze toer met een halve vaste.

Toer 2
Patroon granny square oma vierkantje haken3 lossen (= eerste stokje) en direct twee stokjes op de plaats waar je de vorige toer geëindigd bent, daarna * 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje, 1 losse, 3 stokjes in het volgende gaatje, herhaal nog 2x vanaf *.
Vervolg daarna met 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje en eindig de toer met een halve vaste.

Toer 3
Patroon granny square oma vierkantje haken3 lossen (= eerste stokje) en 1 stokje op de plaats waar je de vorige toer geëindigd bent, * 3 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, herhaal nog 2x vanaf *.
Vervolg daarna met 3 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje en eindig de toer met een halve vaste.

Toer 4
3 lossen (= eerste stokje) en 1 stokje op de plaats waar je de vorige toer geëindigd bent, * 7 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, herhaal nog 2x vanaf *.
Vervolg daarna met 7 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje en eindig de toer met een halve vaste.

Toer 5
Granny square oma vierkantje haken patroon3 lossen (= eerste stokje) en 1 stokje op de plaats waar je de vorige toer geëindigd bent, * 11 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, herhaal nog 2x vanaf *.
Vervolg daarna met 11 stokjes in elk stokje, 2 stokjes in het gaatje, 1 losse, 2 stokjes in het volgende gaatje, 1 losse, 2 stokjes in hetzelfde gaatje en eindig de toer met een halve vaste.

Hecht de draadjes af.

Eén vierkantje is bij mij 10 x 10 cm (haaknaald 3,5)

Granny squares aan elkaar naaien

Hoe granny square aan elkaar naaienAan de verkeerde kant van het haakwerk, rijg je door 1 draad van elk vierkantje een draad. Zie afbeelding.

Hoe naai je gehaakte oma vierkantjes netjes aan elkaar?

Hoe granny squares netjes aan elkaar naaien?Dit geeft een nagenoeg onzichtbare naad aan de voorkant.

Afwerking

Kussen van gehaakte oma vierkantjesAls je twee gelijke lappen van 16 vierkantjes hebt, kun je deze op dezelfde manier aan elkaar naaien tot een kussenhoes. Aan een zijde hou je plm. 20 cm open om er een binnenkussen in te stoppen. Vervolgens naai je aan vanaf de goede kant de resterende 20 cm dicht.

Klaar is je kussen!

p.s. Rechts op de foto zie je nog iets van de gebreide lampenkap die ik vorig jaar maakte.