Blog

Jasbeschermers haken. Of toch breien?

Onze klederdrachten karakteristieke handwerken uit Nederland Constance NieuwhoffIn 1975 verscheen het boek ‘Onze klederdrachten’, geschreven door Constance Nieuwhoff. In het hoofdstuk over Staphorst staat op pagina 92 het patroon van een ‘Gehaakt fietsnet’.

Patroon Staphorster jasbeschermers hakenWie googelt op Staphorster jasbeschermers vindt prachtige voorbeelden. Het patroon om jasbeschermers te haken staat op het blog van Berthi Smith. Zij is, voor zover ik kon vinden, de eerste die in 2009 het patroon online deelde, overgenomen – met toestemming – van de website van Museum Staphorst.

Gehaakte jasbeschermers
© Alie Snijder

Ik heb het museum gebeld met de vraag of zij mij toestemming konden geven voor het gebruik van een bepaalde foto. Ik werd teruggebeld door Alie Snijder. Zij mailde mij foto’s van haar fiets met gehaakt fietsnet.

Mijn omgeving vindt het vaak knap wat ik maak. Op mijn beurt heb ik weer bewondering voor de Staphorster creaties!

Jasbeschermers hakenJasbeschermers haken, ik heb wel eens een poging gedaan, gewoon uit mijn hoofd. Al die kleurtjes, ik vind het prachtig, maar
ik
raak
altijd
de
tel
kwijt…

En als een van mijn kinderen mij wat vraagt (natuurlijk net als ik aan het tellen ben) krijgen ze geen antwoord of hooguit een ‘Shttt…’ en ben ik alsnog de tel kwijt. En is iedereen gepikeerd.

Lange tijd heb ik het laten rusten. Totdat ik twee jaar geleden een nieuwe opoefiets kocht. Dit weblog (dat ik in 2012 startte) en het idee van kleurrijke, zelfgemaakte jasbeschermers kwam weer op mijn pad. Zou het lukken om jasbeschermers te breien? Mijn eerste pogingen mislukten.

Schooltv klederdracht StaphorstIk ging opnieuw op onderzoek uit. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat als je online gaat zoeken… maar ik vind altijd allerlei leuks, moois en interessants.

Zoals een filmpje op Schooltv over Staphorster klederdracht.

Gehaakt fietsnet StaphorstHet filmpje duurt 3 minuten (kijk het even, een mooi stukje historie) en gaat over het dragen van Staphorster klederdracht en dat dit aan het verdwijnen is. Het filmpje is gemaakt in 2008 dus dochter Emilia zal nu 20 jaar oud zijn en hoogstwaarschijnlijk geen klederdracht meer dragen.

In het filmpje fietst moeder Roelofje Compagner op een fiets met gehaakt fietsnetje.

Breien en haken, handwerken in het algemeen, steeds minder jonge mensen die het kunnen en er de tijd voor nemen.

Terwijl… het zo’n kalmerende werking heeft. Het is wat veel mensen anno 2018 juist goed kunnen gebruiken.

Ik ❤ breien,
en hoop andere mensen enthousiast te kunnen maken voor dit ambacht.

Jasbeschermers breien boek BreimeisjeDe laatste jaren heb ik serieuze stappen gezet. Wie weet lukt het mij – ooit – om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken. Het is mij in elk geval gelukt om breipatronen voor jasbeschermers te ontwerpen. Toch!

Eenvoudige patronen. Jullie weten: Breimeisje is van ‘Eenvoudige patronen met groots resultaat’

Als je recht en averecht kunt breien
en kunt tellen 😉
dan kun je dit maken!

Patronen die iedere brei(st)er de kans geven om van zijn of haar fiets een persoonlijk, kleurrijk en origineel vervoermiddel te maken.