Blog·Voor kinderen

Jeugdsentiment: speldenkussen breien

Speldenkussen breien kinderen basisschoolIn 1978 leerde ik breien van juffrouw Hoekstra in de tweede klas van de lagere school (nu groep 4 basisschool) en ik was zeven jaar. In mijn herinnering was handwerken toen een serieus vak, voor zowel jongens als meisjes.

We breiden een speldenkussen. Wat moet een zevenjarig kind met een speldenkussentje? Geen idee, misschien vroegen we ons dat als kind ook af, misschien niet. Ik weet het niet meer.
Ik vond breien wel oké.

De kinderen die er minder plezier in hadden, trokken regelmatig aan hun breiwerk. Gebreide ribbels zijn immers behoorlijk rekbaar. Zo waren ze eerder aan de benodigde centimeters en mochten ze hun werk afhechten en oprollen.

Uit jeugdsentiment breide ik vanmiddag nog eens zo’n speldenkussen.

Patroon speldenkussen

Speldenkussen breien op school12 steken opzetten

De eerste steek van elke toer niet breien, maar alleen afhalen (kantsteek) voor mooie zijkanten van het breiwerk.

100 toeren recht (50 ribbels)
ofwel ongeveer 21 centimeter.
Daarna verder in een andere kleur.
Nog eens 52 toeren recht (26 ribbels)
ofwel ongeveer 12 centimeter.

Afkanten, oprollen en vastnaaien.

Ik zal binnenkort eens wat eenvoudige patronen bedenken wat kinderen tegenwoordig leuk vinden om te breien 🙂