Blog·Breipatroon

Kindersjaal & muts 💙

Kindersjaal breien en bijpassende mutsWaar maak je een kind van 3 jaar blij mee? Met een sjaal en een muts in zijn lievelingskleur én met zijn eigen letter 🔤

Een letter inbreien lukt alleen gevorderde breiers, maar een sjaal kan iedereen!

Merinowol kriebelt niet

Katia Merino Aran donker denim 58 Voor een kindersjaal en een muts heb je precies voldoende aan twee bollen Katia Merino Aran. Ik koos de kleur donker denimblauw (kleur 58). Dit garen is een combinatie van merino en acryl en kan worden gewassen in de wasmachine op 30 graden.

Merinowol is zachte wol die niet kriebelt. Wol is van nature warm, maar ook licht, hypoallergeen, ademend en isolerend.

Wil je een muts breien én een sjaal van twee bollen Katia Merino Aran, brei dan eerst de muts. Dan kun je het overige garen helemaal opbreien en wordt de sjaal ongeveer 100 cm, precies lang genoeg voor een jong kind.

Patroon kindermuts *

Zet 90 steken op en brei 28 pennen boordsteek (1 steek recht, 1 steek averecht, 1 steek recht, 1 steek averecht, etc.) en begin elke pen met een kantsteek. Een kantsteek is de eerste steek insteken en afhalen zonder deze te breien. Door middel van een kantsteek kun je de muts straks eenvoudig en netjes dichtnaaien.

Na 28 pennen boordsteek is je breiwerk ongeveer 13 cm en ga je minderen.

29e pen: 8 boordsteek, * 3 samenbreien, 13 boordsteek, 4x herhalen vanaf *, 3 samenbreien, 1 averecht (80)
30e pen: boordsteek
31e pen: 6 boordsteek, * 3 samenbreien, 11 boordsteek, 4x herhalen vanaf *, 3 samenbreien, 1 averecht (68)
32e pen: boordsteek
33e pen: 4 boordsteek, * 3 samenbreien, 9 boordsteek, 4x herhalen vanaf *, 3 samenbreien, 1 averecht (56)
34e pen: boordsteek
35e pen: 2 boordsteek, * 3 samenbreien, 7 boordsteek, 4x herhalen vanaf *, 3 samenbreien, 1 averecht (44)
36e pen: boordsteek
37e pen: * 3 samenbreien, 5 boordsteek, 4x herhalen vanaf *, 3 samenbreien, 1 averecht (32)
38e pen: boordsteek
39e pen: 1 boordsteek (kantsteek) * 10x 3 samenbreien, 1 averecht (12)

Knip de draad ruim af (50-60 cm) en rijg deze door de 12 overgebleven steken, trek strak aan en naai met dezelfde draad de naad dicht. Het dichtnaaien doe je met stiksteken, rijg steeds door 2 lussen aan de ene kant en 2 lussen aan de andere kant.

Pompoen maken, hoe doe je dat simpel en mooi?

* Voor gevorderde breiers. Ik maakte een telschema van de letter B inclusief aantekeningen. Kom je er niet uit en heb je vragen, dan kan ik daar helaas geen antwoord op geven want ik heb de muts en de sjaal weggegeven. Probeer het, lukt het niet, dan kun je er altijd nog een egale sjaal van maken.

Telpatroon letter B breien
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Al eerder breide ik een soortgelijke muts voor een volwassene en daar is ook een YouTube video van. Kom je niet uit de bovenstaande beschrijving, dan lukt het je vast wel met deze tutorial.

YouTube muts breien

Ik maakte een film ter ondersteuning van dit patroon. De film begint bij het minderen. Wil je ook de tips voor het opzetten van steken zien, begin dan bij het begin.

Vergeet niet om je te abonneren op het YouTube kanaal van Breimeisje!

 

Kindersjaal breien

Zet 34 steken op met pennen dikte 5mm en brei boordsteek en begin elke pen met een kantsteek, dat zorgt ervoor dat je een gladde rand krijgt langs je sjaal.

Sjaal breien Aan de achterkant is de letter niet zo mooi, ik haalde steken op met een haaknaald. Via de achterkant van de haaknaald kun je de steken overnemen op een breinaald en zo breide ik er een klein lapje blauw tegen aan. Naai dit met stiksteken vast aan de sjaal.

Sjaal breien

Voor een kind van 3 jaar is een sjaal van ongeveer 100 cm lang genoeg. Veel breiplezier!

Kindersjaal en bijpassende muts