Blog·Breipatroon

Muts breien patroon voor 7 maten 🍂

Muts breienAan de start van een nieuw handwerkseizoen gaan veel brei(st)ers een muts breien. Of een sjaal. Of je nu een beginner bent, enige tijd niet hebt gebreid of gewoon iets eenvoudigs tussendoor wilt breien, een nieuwe muts kan altijd!

Breimeisje schreef een patroon voor 7 maten, van peuter tot volwassene. Wie de smaak te pakken krijgt, breit er vanzelf een sjaal en een paar wanten bij.

Patroon muts breien

Muts breien patroonDeze muts kan iedere beginner breien! Het is een heerlijk warme en elastische muts doordat ie helemaal in boordsteek is gebreid (1 steek recht, 1 steek averecht). Op twee breipennen (dikte 3½ of 4).

Twee breipennen

Muts breien volwasseneDe muts is helemaal gebreid in boordsteek, 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, enzovoort. Aan de bovenkant ga je gelijkmatig steken minderen door 3 steken samen te breien.

Bij een muts wil je goed verdeeld uitkomen met de mindering aan de bovenkant, daarom heb ik zeven maten beschreven in het patroon, voor een peuter, kleuter, schoolkind, tiener en drie volwassen maten.

Maattabel muts

Leeftijd Hoofdomtrek Hoogte muts
Peuter 49 cm 18,9 cm
Kleuter 51 cm 20,4 cm
Schoolkind 52 cm 21,8 cm
Tiener 53 cm 22,5 cm
Volwassene 54 cm 23,9 cm
Volwassene 56 cm 24,6 cm
Volwassene 58 cm 25,4 cm

Sjaal, recht of met punten

Sjaal breien patroonEen bijpassende sjaal, recht of met punten, staat ook in het patroon beschreven.

Maattabel sjaal

Leeftijd Breedte Lengte
Peuter 12 cm 110 cm
Kleuter 14 cm 120 cm
Schoolkind 15 cm 130 cm
Tiener 16 cm 140 cm
Volwassene 17 cm 160 cm
Volwassene 18,5 cm 180 cm
Volwassene 20 cm 200 cm

Patroon muts & sjaal breien

Muts en sjaal breien patroonHet patroon is een gratis!
Wil je liever een papieren boekje dan een digitale download, dan betaal je alleen verzendkosten.

Muts met pompon


Wil je een muts en sjaal met leuke bijpassende pompons? Dan heb ik een tip! Met de pom-pom makers van Clover maak je eenvoudig en snel mooie pompons. De set bestaat uit vier verschillende maten waarmee je pompons kunt maken van 35, 45, 65 en 85 mm doorsnede. Bekijk het filmpje om te zien hoe het werkt.

Wanten

Muts sjaal wanten breienVorig jaar ontwierp ik een patroon voor wanten op twee breipennen. Geschikt voor brei(st)ers die wat ervaring hebben, maar wel graag op twee pennen willen breien. Deze wanten kun je ook breien met Bravo Color. Hoewel de stekenverhouding van Bravo Color en Merino Pure gelijk is, valt Bravo Color wel 1 tot 2 maten groter uit. Hou daar rekening mee als je een paar bijpassende wanten wilt breien.

Veel breiplezier!

🤍🤍🤍

 

Een gedachte over “Muts breien patroon voor 7 maten 🍂

  1. Echt prachtig krijg gelijk zin in mutsen maar ik hebber net 1 klaar. Ik brei voor Moldavië

Reacties zijn gesloten.