Blog·Breipatroon

Muts breien voor beginners
(update januari 2021)

Muts breien voor beginners - gratis patroonDeze muts kan iedere beginner breien! Het is een heerlijk warme en elastische muts doordat ie helemaal in boordsteek is gebreid (1 steek recht, 1 steek averecht). Op twee breipennen (dikte 5).

Het is een gratis patroon. Ik heb diverse voorbeelden gebreid om het patroon pen voor pen te kunnen beschrijven.

Voorbereiding

Kindermuts Stone Washed XLVoordat je een muts gaat breien, bedenk welk model je wilt maken en van welk garen.
Hou je van fijn breiwerk of meer van een grove structuur?
Hou je van soepel of meer strak?
Hou je van aansluitend of ruim?
Wil je een omgeslagen rand?
Enzovoort.

Leren door te doen

Kindermuts breien patroonWees niet teleurgesteld als je eerste breiproject niet meteen perfect is. Breien is een kwestie van doen en ervaring opdoen. Mijn patronen zijn weliswaar pen voor pen beschreven, maar iedereen heeft een eigen ‘hand van breien’ waardoor het resultaat anders kan uitpakken. Ook als je voorkeur uitgaat naar ander garen, dan is het vaak een kwestie van uitproberen.

Stekenverhouding

Hoewel tabellen en formules anders doen geloven, is het zelden eenvoudig om een patroon om te rekenen. Een patroon is immers meer dan de som van een aantal steken en pennen. Er zit ook een pasvorm in of een werkje zoals een kabel waarmee je goed moet uitkomen.
Een troost: als het eerste exemplaar niet goed lukt, probeer het zeker nog een tweede of derde keer. Het wordt bijna altijd beter en dat is genieten! 😊

Muts breien stekenverhoudingHet roze babymutsje en de grote muts zijn gebreid met hetzelfde aantal steken. Het babymutsje is gebreid op pennen 2 en de grote muts is gebreid op pennen 5.

De grote muts heeft een omgeslagen boord, dat is het enige verschil in model.

Muts gebreid door DaphneSoms krijg ik via mail mooie breiwerken te zien. Zoals deze muts van Daphne.

“Beste Sylvie,
Vorige week heb ik een muts gebreid volgens jouw patroon en YouTube video.

Ik ben een ervaren breister, maar na 5 hysterisch gekmakende pogingen om met een rondbreinaald een muts te maken, ben ik ermee gestopt, en zo kwam ik na wat zoeken bij jouw website en patroon terecht. In 2 dagen heb ik deze muts gemaakt. Helemaal top!

Ik heb het rechte stuk verlengd van 17 naar 20 cm, zodat de muts een omslag rand kon krijgen, dat vind ik (voor een vent) wat stoerder. Hoe dan ook: ik ga meer mutsen breien nu, het is een leuk kado voor de feestdagen, en handmade ook nog. Dankjewel!”
Groeten,
Daphne Keune

Patroon muts

Kindermuts naadloosDe muts is helemaal gebreid in boordsteek, 1 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht, enzovoort. Aan de bovenkant ga je gelijkmatig steken minderen door 3 steken samen te breien.

Bij een muts wil je goed verdeeld uitkomen met de mindering aan de bovenkant, daarom heb ik zes maten beschreven in het patroon, voor een kleuter, een schoolkind, een tiener en nog drie grotere maten.

Als je de kleinste maat op dunner garen breit, kom je vanzelf uit op een babymaat. Maar… juist bij baby’s zit de grootste variatie in maten.

Een pasgeboren baby heeft een hoofdomtrek van ongeveer 35 cm. Een baby van 9 maanden heeft een hoofdomtrek van ongeveer 46 cm. Daarna verloopt de groei veel langzamer tot volwassenen die gemiddeld een hoofdomtrek hebben van gemiddeld 57 cm (vrouwen) en 59 cm (mannen).

Benodigd materiaal

Scheepjes Stone Washed XL

  • Patroon van Breimeisje
  • 1½ tot 2 bollen per muts (afhankelijk van de maat).
    De voorbeelden zijn gebreid van Scheepjes Stone Washed XL (70% katoen en 30% acryl) in de kleuren Pink Quartzite (861), Blue Apatite (845), Chrystal Quartz (854), Smokey Quartz (842) en Black Onyx (843).
  • Twee breipennen dikte 5
  • Optioneel (extra) breipen dikte 4
  • Naald met stompe punt

Scheepjes Stone Washed XL is er maar liefst in 36 kleuren.

Ik doe mijn inkopen meestal bij Caro’s Atelier.

Caro’s Atelier

Caro's Atelier Brievenbuspakje voor 17.00 uur > dezelfde dag verstuurd, verzending kost 2,95.
Pakket voor 21.00 uur > dezelfde dag verstuurd, verzending kost 3,95.
Verzending naar België en Duitsland kost 5,95.
Bestellingen vanaf 49,- worden gratis verzonden.

Patroon muts breien

Patroon muts breien pdfBestel het patroon gratis in de websop. Nadat je het patroon hebt besteld, ontvang je per omgaande een bevestigingse-mail met een downloadlink naar het patroon.

 

Veel breiplezier!

🤍🤍🤍

YouTube

Op het YouTubekanaal van Breimeisje staat een filmpje dat laat zien hoe je de naad netjes kunt dichtnaaien.

Vergeet niet om je te abonneren op het YouTube kanaal van Breimeisje!

Meer mutsen

Muts breien baby 6 maanden Sportieve muts ⚾

Muts breien kind 1 jaarDeze muts kun je in alle maten breien – van baby tot volwassene – en het model past leuk bij het baseballvest! ⚾

Bubble Wrap Stitch hat Patroon Bubble Wrap Stitch

Voor gevorderde breiers, maar inclusief filmpje, daarmee kom je een heel eind!