Blog·Breipatroon

Patroon babyvestje

Breipatroon babyvestje gratis patroonDit babyvestje staat leuk en is heel praktisch draagbaar over een T-shirt met lange mouwen. Als je baby gaat slapen hoef je hem niet helemaal om te kleden, maar alleen het vestje uit te trekken. Kies je maat en kleur en brei dit fijne vestje volgens onderstaand gratis patroon!

Materiaal

Biologisch breigaren2 à 3 bollen Bio Baumwolle
Twee breipennen 3-4
Twee hulpnaalden
Stompe naald

In mijn vorige blog vertelde ik dat het ecru vestje gebreid is door mijn moeder (maat 56) en het bruine vestje (maat 62) breide ik zelf. Omdat ik een strakkere manier van breien, werden beide vestjes even groot. Het is dus goed om van te voren eerst een proeflapje te breien als je zeker wilt zijn dat de maat goed is. De stekenverhouding van het genoemde biokatoen: 23 steken en 25 pennen geven 10 x 10 centimeter (pennen 4). Ik brei op pennen 3,5 en kom bij 26 steken en 34 pennen op 10 x 10 uit.

Patroon babyvestje maat 56, 62 en 68

Rugpand

Babyvestje breien rugpand hoeveel steken opzetten?54-64-74 steken opzetten
10 pennen 2 recht, 2 averecht breien
Vervolgens 15-20-25 steken ribbels, 8 st. tricotsteek, 8 st. ribbels, 8 st. tricotsteek en weer 15-20-25 steken ribbels breien.

Kabels breienDie 8 steken tricotsteek zijn de kabels.
1e kabel maak je in de 11e naald, de overige kabels steeds in de 12e pen.
Kabels breien hoe?
Kabel breien
Kabel breien

Na 22-28-34 ribbels aan de binnenkant van de kabels elke 2e pen 1 steek meerderen tot 30 steken.

Het meerderen bij het rugpand doe je dus in het midden, tussen de twee kabels in. Als je naar de goede kant van je werk kijkt dan meerder je aan de rechterkant van de linkerkabel en aan de linkerkant van de rechterkabel. Tussen de kabels ontstaat dan een V-vorm.

In de 6e pen van de kabel 28-33-38 steken op een hulpnaald zetten, daarna 22 steken afkanten en weer 28-33-38 steken op een hulpnaald zetten.

Voorpand

Patroon babyvestje breien, voorpand28-33-38 steken opzetten.
10 pennen 2 recht, 2 averecht breien.
Vervolgens 15-20-25 steken ribbels, 8 st. tricotsteek, en 5 st. ribbels breien.
Dit tot dezelfde lengte als het rugpand.
Tweede deel in spiegelbeeld breien (of beide delen tegelijk).

Bij de voorpanden hoef je niet te minderen, door de V-vorm van het achterpand krijg je vanzelf iets afhangende schouders. Dat maakt het patroon ook zo eenvoudig.

Afwerking

Patroon babyvestje breienSchouders breiend afkanten.
Langs armsgaten 40-46-52 ribbels opnemen en 8 pennen 2 recht, 2 averecht breien.

Zijnaden sluiten en langs de voorpanden en hals 1 toer vasten haken. Daarbij 3 lusjes haken voor de knopen. Afwerken met kreeftsteek. Daarbij in de lusjes 3 vasten haken.

Kreeftsteken zijn vasten die je niet van rechts naar links haakt, maar van links naar rechts. Er zijn wel duidelijke YouTube filmpjes van.

Patroon babyvestje breienDe knoopjes kun je kiezen bijpassend bij de kleur van het T-shirt onder het vestje.

Succes met breien! Heb je vragen, mail naar info@breimeisje.nl