Blog

Een proeflapje breien, waarom?

Wat is jouw manier van breien? Brei een proeflapjeBinnenkort zet ik het patroon van dit babyvestje online. Het is een ontwerp van mijn moeder.

Mijn moeder breide de kleinste maat op pennen 3 (ecru vestje). Zelf brei ik wat strakker dus ik besloot een maatje groter te breien op pennen 3,5 (bruine vestje).

Ik moet mijn vestje nog afwerken, maar wat ik al dacht: duidelijk is te zien dat beide babyvestjes ongeveer even groot zijn. Mijn moeder en ik hebben namelijk een andere manier van breien.

Proeflapje

Voordat je kleding gaat breien volgens een patroon kun je daarom het beste eerst een proeflapje breien om te kijken in hoeverre de stekenverhouding overeenkomt met jouw hand van breien. Je telt hoeveel pennen en steken er bij jouw manier van breien in 10 x 10 cm zitten.

Wat kun je aanpassen?

Zitten er bij jou minder pennen en/of steken in 10 x 10 cm dan op de wikkel van het garen staat aangegeven? Dan brei je los en kun je beter dunnere breinaalden gebruiken. Zitten er bij jou meer pennen en/of steken in 10 x 10 cm? Dan heb je een strakkere manier van breien en kun je beter dikkere pennen gebruiken.

Je kunt ook proberen om losser of vaster te breien, maar zelf hou ik dit nooit vol. Bovendien ben ik bang dat mijn breiwerk er dan toch wat onregelmatig uit komt te zien, dus hou ik het gewoon bij mijn eigen voorkeur van breien.