Blog

Breipatroon Pussyhat

Pussyhat breien patroonUpdate 11 maart 2017
Womens March in Amsterdam en Nijmegen

Womensmarch & de Pussyhat. Wat een eenvoudige, maar krachtige, inspirerende en indrukwekkende reactie op uitspraken van de nieuwe president van de VS. De man kreeg heel Amerika aan het breien. En op de been. Vrouwen én mannen.
#womensmarch #vrouwenrechten

The Pussyhat Project

De roze muts is een initiatief van The Pussyhat Project. Zij roepen vrouwen over de hele wereld op, om bij protestacties ook een roze muts te dragen als symbool voor vrouwenrechten.

De gebreide pussyhat schijnt zo’n succes te zijn, dat de roze wol in heel Amerika is uitverkocht. In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen, maar het was niet de eerste, en zal helaas niet de laatste keer zijn dat vrouwenrechten worden geschonden.

Hieronder vind je een Nederlandse vertaling van het pussyhat breipatroon. Bron: pussyhatproject.com

Materiaal

Phil Etik Corail breigaren haakgaren biologisch katoenIk gebruikte twee bollen Phil Etik, een zachte, biologische katoen. Phil Etik is o.a. verkrijgbaar in corail (afbeelding), mangue (gemêleerd roze) of bengale (zuurstokroze).

Een pussyhat van dit materiaal breien kostte mij ongeveer 4,5 uur. Als je sneller klaar wilt zijn, kies dan een dikker garen en dikkere pennen.

 

Breipatroon Pussyhat

Patroon Pussyhat breien 70 steken opzetten
(Bij ander garen: De breedte van de muts is ongeveer 27 cm, brei eventueel eerst een proeflapje)

Begin elke pen met een kantsteek = steek overhalen op de andere pen zonder deze te breien. Zo kun je de zijkanten van de muts later eenvoudig en netjes dichtnaaien.

8 cm 2 recht, 2 averecht breien (bij mij 22 pennen)
26 cm tricotsteek breien (bij mij 90 pennen)
en tot slot weer 8 cm 2 recht, 2 averecht.

Afwerking

Patroon Pussyhat breien afwerkingBreipatroon PussyhatAfkanten en zijkanten dichtnaaien.

Van het overgebleven garen brei je natuurlijk nog een hart 💗