Blog

Romper breien

Romper breien patroonSoms valt de timing van een patroon goed samen met het weer, maar de laatste tijd zit ik steeds mis. Enkele weken geleden schreef ik een blog over het wafeljasje, toen was het zonnig en warm. Nu is het buiten fris en kom ik met nieuwe patronen voor baby rompertjes 😅

Ach ja, de zomer moet nog beginnen dus intussen breien we vast iets zomers, ja toch?

Nieuw patroon

Patroon rompertje ajour baby 3 maandenBij een nieuw ontwerp komt zoveel kijken!
Het begint bij een wens. In dit geval wilde ik eens een ontwerp met ajour maken, ofwel gaatjes breien.

Met ajour zijn eindeloos veel mogelijkheden, maar mijn kracht is en blijft eenvoud.

Mijn patronen moeten voor iedereen te maken zijn, breien moet ontspannend zijn.

Patroon baby overslagtruitje breienNu we richting de zomer gaan, is het wel zo fijn om iets van katoen te breien. Vorig jaar ontwierp ik een overslagtruitje en broekje van Durable katoen, dit jaar een rompertje. Inclusief ajour!

De grootste uitdaging bleek de onderkant. Baby’s en al die verschillende postuurtjes, van pasgeboren en tengere baby’s, tot bolle kindjes met spekbeentjes en alles daar tussen in.

Romper breien ajourLangs breiwerk steken opnemen en een boord breien vinden veel mensen lastig, dus na veel gepuzzel heb ik iets bedacht waarbij dat niet hoeft! Namelijk een boordsteek met een randje. Ik word nog eens koningin van de mooie randjes 😇

Vraag niet hoeveel uitprobeersels ik heb gemaakt voordat het naar mijn zin is, maar trots dat het weer is gelukt. Na de onderkant in boordsteek ga je over op het ajourpatroon. Ik heb het zo uitgerekend dat het patroon na het aan elkaar naaien van de zijnaden mooi doorloopt.

SchouderbandjeVoor een baby met spekbeentjes brei je simpelweg 10-20 extra pennen boordsteek bij het begin van het achterpand. Werkt net als romperverlengers (Google maar eens).

Bij de eerste versies van deze romper had ik ook knoopjes aan de schouderbandjes genaaid, maar later bedacht ik dat strikbandjes veel handiger zouden zijn, zo past het rompertje altijd!

Zigzagpatroon breienToen ik de smaak van het breien van rompertjes te pakken had, bedacht ik nog een patroon. Een ‘zigzag’ patroon. Dit is een simpele afwisseling van recht en averecht met een mooi effect. Wel een telklus, maar ook dit patroon is pen voor pen en steek voor steek beschreven.

Romper breien

Babyromper breienHet ajourpatroon heb ik beschreven in 3 maten, maat 56-62, 68-74 en 80-86.

Het zigzagpatroon is er in 2 maten, namelijk 50-56 en 62-68.

Beide patronen zijn te bestellen in de webshop. Je kunt kiezen tussen een digitale download (A4) of een papieren boekje (A5).

Veel breiplezier!

🤍🤍🤍