Blog

Wat breien van restjes wol? 9 tips!

Restjes wol of katoen, wat kun je ermee? Met restjes bedoel ik niet een bol die je over hebt na het breien van een vest of trui. Nee, echt een restje, iets van 10-20 gram of 30-40 meter.

Het leukst is kleine cadeautjes van restjes te breien of iets voor in een interieur.

In dit blog lees je 9 tips!

1. Portemonneetje breien

Patroon portemonnee breien multicolorDit portemonneetje heb ik ooit speciaal ontworpen voor restjes garen en tevens als origineel cadeautje. Het voorbeeld is gebreid van Schachenmeyr Bravo Color. Voor zo’n portemonneetje geven die gemêleerde kleurtjes voor een mooi effect! Je hebt ongeveer een half bolletje nodig. Verder: breipennen 3½, haaknaald en dunne, stompe naald. De portemonnee-sluitingen vond ik bij Action.

Portemonnee breien >>

2. Bloemetje breien

Patroon bloem breienMet bloemen en blaadjes kun je diverse breiwerkjes mooi decoreren. Per bloem heb je ongeveer 5 meter van kleur A nodig en ongeveer 3,5 meter van kleur B.

Bloem breien >>
Blaadje breien >>

3. Bloemetje haken

Bloemetjes kun je natuurlijk ook haken. Wil je weten hoe je snel een kleine bloem kunt haken, bekijk dan onderstaande video. Vind je mijn filmpjes handig, vergeet dan niet om je te abonneren op het YouTube kanaal van Breimeisje!

4. Babymutsje

Babymuts breien patroon fair isleEen babymutsje als kraamcadeautje is altijd goed. Ik breide zelf al vele mutsjes van zacht biokatoen. Voor dit patroon heb je ongeveer een halve bol (25 gram) katoen nodig in 1 of 2 kleuren.

Babymutsje breien >>

5. Schijfje citrus / onderzetters

Schijfje citroen breien patroonEén van mijn favoriete restjesprojecten zijn deze citrus schijfjes. Het patroon is ideaal om restjes katoen op te maken. Per onderzetter had ik zo’n 10 gram nodig (22-25 meter).

Op een avond kun je zo een paar onderzetters maken. Ze zijn leuk om cadeau te geven.

Schijfjes breien >>

6. Colour Pack

Heb je geen restjes of niet het geschikte materiaal of de juiste kleuren? Weet dan dat er ook merken zijn pakketten met kleine bolletjes katoen in hun assortiment hebben. Meestal worden deze kleine bolletjes gebruikt voor het haken van amigurumi’s (knuffels of popjes), maar je kunt er natuurlijk allerlei kleine projecten van maken.

Bekijk alle Colour Packs bij Caro’s Atelier >>
(Vanaf 17,50)

7. Vlaggetjes groot & klein

Dit jaar breide ik voor Coming Out Day een klein vlaggenlijntje in regenboogkleuren.

Voor de grotere vlaggetjes van dit patroon heb je ongeveer 25 meter katoen per vlaggetje nodig. Ik maakte (volgens patroon) kleinere vlaggetjes zodat ik kon uitkomen met een 10 grams bolletje katoen.

N.B. Wie het vlaggetjespatroon al heeft: Zet 32 steken op in plaats van 40. En vanaf de 53e pen ga je over op het breien van het puntje. In het patroon is dat vanaf pen 71. Met andere woorden, ook voor het breien van grotere of kleinere vlaggetjes kun je dit patroon gebruiken.

Patroon vlaggetjes breien (kooppatroon) >>

De mogelijkheden van een vlaggenlijn zijn eindeloos. Er zijn altijd passende vlaggetjes te bedenken, bijvoorbeeld passend bij het interieur (kleur) of de gelegenheid (geboorte) of in de kleuren van je favoriete club.

8. Hart breien

Hart breien patroon Voor een hart van 10 cm heb je ongeveer 40 meter garen nodig. En fiberfill om het hart op te vullen.

Hart breien >>

9. Kerstkaarten breien

Kerstkaart breienVorig jaar bedacht ik patroontjes voor het breien van een minimuts en -sjaal waar ik zelfgemaakte kerstkaarten van maakte.

Kerstkaarten breien >>

 

Veel breiplezier!

🍀🍀🍀