Blog

Wolspinnerij Wad’n Wolletje

Wolspinnerij Wad n Wolletje Oosternijkerk Easternijtsjerk FrieslandGisteren bracht ik een bezoekje aan de Wolspinnerij Wad’n Wolletje in Oosternijkerk (Easternijtsjerk) aan de Friese Waddenkust.

De ambachtelijke spinnerij is een wolwerkplaats waar gewerkt wordt met machines van meer dan 100 jaar oud.

De machines en wolproducten zijn prachtig!

Wolspinnerij Wad n Wolletje Oosternijkerk Easternijtsjerk Friesland

Wol spinnen machine

Diervriendelijk en duurzaam

Bij deze wolspinnerij wordt lokale schapenwol verwerkt. De leveranciers van de schapenvachten zijn hobbyboeren uit het Waddengebied. Hun schapen staan in frisse (zee)lucht, op vette kleigrond met supervoedzame grassen. Dit draagt bij aan wol met een gezonde vezel en dat is voelbaar. Het garen ziet er uit als handgesponnen, stoer en krachtig zoals ook de Waddenzee kan zijn.

Schapen Friesland

De vachten worden bij Wad’n Wolletje met zorg geselecteerd en gewassen om ze vervolgens na het drogen aan de lucht, te verwerken tot garen.

Het behoeft geen nadere uitleg dat deze wol bijdraagt aan een duurzaam en beter milieu. Het is immers een streekproduct. De schapen zijn diervriendelijk gehouden en geschoren. De wol is op een duurzame manier verwerkt.

Door het wassen van synthetische materialen komen er microplastics in het oppervlaktewater terecht. Dat is bij deze wol geenszins het geval! Bovendien houdt wollen kleding je goed warm en is energiebesparend.

Workshop leren spinnen

Populair bij Wad n’ wolletje zijn de spindagen.

November is al vol! Ik heb mij opgegeven voor de spindag op zaterdag 9 december. Lang geleden leerde ik spinnen van mijn oma. Ik ben heel benieuwd of ik het nog kan.

Rondleiding voor groepen

WolspinnerijVoor wie de wolverwerking bij de wolspinnerij zelf eens van dichtbij wil bekijken, kan een rondleiding aanvragen voor een groep van 8 tot 15 personen.

Wolwalhalla

Wol spinnen workshop

De wolspinnerij is een walhalla voor allerlei soorten wolliefhebbers 😉

Waddenwol

Waddenwol kleuren schelpen De lokale wol is bij Wad’n Wolletje te koop. Inspiratie voor de kleuren zijn schelpen. Schelpen hebben vele prachtige naturelkleuren, zoals deze oesterschelp: groen, roze, bruin, grijs en crème.

Met de wol van Wolspinnerij Wad’n Wolletje heb je gegarandeerd een duurzaam en 100% natuurlijk streekproduct.

Waddenwol kopen

Ook iets voor jou?

DokkumIk heb genoten van het bezoek en kijk uit naar de workshop wol spinnen.

Misschien is het voor jou ook een idee. Of geef een workshop cadeau. Origineel!

Noord Friesland is in elk geval een aanrader voor een weekendje uit. Overnacht in het mooie en historische stadje Dokkum of in een van de vele B&B’s in de regio.

Oant sjen yn Fryslân?
(Tot ziens in Friesland?)

🤍🤍🤍

Een gedachte over “Wolspinnerij Wad’n Wolletje

Reacties zijn gesloten.