Blog

Workshop wol spinnen

OefenenGisteren volgde ik een workshop wol spinnen bij Wolspinnerij Wad’n Wolletje in Oosternijkerk (Easternijtsjerk). Ik raakte letterlijk en figuurlijk verslingerd! Wat is wol spinnen leuk!

Tijdens mijn bezoek aan de wolspinnerij (begin november) was ik al helemaal onder de indruk van de oude en prachtige machines in de wolwerkplaats.

Workshop wol spinnen

Workshop wol spinnenAls breister ben ik natuurlijk dol op wol. Als kind leerde ik spinnen van mijn oma en na meer dan veertig jaar was ik benieuwd of ik het nog kon. Nee dus. Dat verleer je.

Wol spinnen voor beginners

Spinnen is weer helemaal in! De deelnemers aan deze workshop komen uit heel Nederland. Je kent elkaar niet, maar je verstaat elkaar meteen. Iedereen is dol op wol en handwerken.

Workshop wol spinnen

Knijpen, trekken, vieren

Workshop wol spinnenDe eerste stappen van de workshop vielen niet mee. Het wiel laten draaien met je voet. Met duim en wijsvinger van je ene hand knijpen en met de andere hand trekken en laten vieren. Het wiel draaide te hard, of de verkeerde kant op, het leertje zat te strak, de draad moest opgeschoven worden, de draad knapte, een nieuwe pluk laten ‘pakken’ was lastig, te veel twist in de draad of te weinig twist.

“Je voeten en handen worden danspartners”

“Jouw draad wordt jouw handtekening”

Tineke van der Zweep

De aanhouder wint

De aanhouder wintTijdens het spinnen wordt de wol in elkaar gedraaid (twist).

Na 2½ uur geklungel en steeds weer opnieuw beginnen, kreeg ik het te pakken.

De uitleg van Tineke begon ik te voelen. Je voelt wat er met de wol gebeurt als je te snel trapt (je handen moeten harder werken) en je voelt wat er gebeurt als je te snel loslaat (de twist gaat helemaal door in de ongesponnen wol.

Nieuwe woorden

Twisten van wolIk leerde niet alleen de beginselen van wol spinnen, maar ook een heleboel nieuwe woorden!
Zoals onderdelen van het spinnewiel, pedaal, vliegwiel, vlucht, spoel, rem, snaar, enzovoort. En stappen van het spinproces, twisten en twijnen. Spinnen is rechtsom draaien, twijnen linksom.

Met 2 spoelen bijna voor de helft gevuld met gesponnen garen, kun je de draden gaan twijnen tot 1 draad. Je gebruikt hiervoor een derde spoel / klos en laat het spinnewiel de andere kant op draaien. Met hulp van een molen haal je de getwijnde draad van de klos en maak je er een streng van. Nu kun je iets breien van je zelfgesponnen wol!

Zo trots als een pauw

Getwijnde wolVeel geleerd in één dag en zo trots als een pauw!

Wil jij ook wol leren spinnen? Geef je op voor een spindag bij Wad’n Wolletje. De spindagen worden georganiseerd op de (meestal) eerste 3 zaterdagen van de maand van 10.00-16.00 uur. Deelname kost 13,50 en is inclusief lunch.

Mijn focus gaat nu op het laatste nieuwe breipatroon van dit jaar, maar in januari of februari ga ik zeker nog een keer achter het spinnewiel!

🤍🤍🤍

 

2 gedachten over “Workshop wol spinnen

  1. Een paar mnd geleden heb ik ook een paar lessen wolspinnen gedaan. In Egmond-Binnen in een schuur met nog meer dames die daar spinnen, weven en breien. En het is echt niet makkelijk. Afijn door tijd gebrek doe ik het niet meer. Wel heb ik een spinnenwiel gekregen van mijn vriendin en ik ga zelf wel even oefenen. Ik ben een echte autodidact.
    Ach wat is het toch een geluk als je van draadjes houdt

    1. Zeker, wat een geluk! Ik leer ook het beste door te doen. En zo nodig, steeds weer opnieuw 🙂 Groet, Sylvie

Reacties zijn gesloten.